Anders Aukland

Anders Aukland

Anders Aukland / Aukland Legend

Anders debutere i verdenscupen i 1993 og har holdt seg i verdenstoppen siden da til tross for at han fyller 50 neste år. Først som landslagsløper, før han skiftet til langløp i 2007.

Han har OL-gull i stafett, 2 VM-sølv og 6 verdenscupseiere. Etter at han etablerte sitt eget privatlag og satset langløp har han vunnet det som er verdt å vinne av lange skirenn. På merittlisten står det blant annet 6 seiere i Birkebeinerrennet, 2 i Marcialonga og 1 seier i Vasaloppet.

Utover å være en fremragende skiløper er Anders kjent som en utholdenhetsmaskin av de sjeldne. Han har løpt 3000 m på 8:02 og 5000 m på 13:57. Han har også utmerket seg i flere andre idretter og har gjennom årene tatt NM-gull i hundekjøring, triatlon, duatlon og terrengløp.

I 2001 ble han tildelt Ekebergs Ærespris for sine prestasjoner i langrenn, hundekjøring og friidrett.

Anders er kjent for å pushe grenser. I 2018 forsøkte han å sette ny rekord over Grønland sammen med broder Jørgen, men ble avbrutt etter et fryktelig uvær. Vinteren 2021 gikk han det som regnes som verdens lengste sammenhengende skitur på 700 kilometer. Det står ikke i noen offisiell rekordbok, men det er ingen i verden som har gått lengre på rulleski enn Anders.

Jørgen Aukland

Jørgen Aukland

Jørgen Aukland / Aukland Legend

Jørgen var den som virkelig startet stakerevolusjonen i langrenn.

I 2003 ble han den første vinneren som staket opp hele den siste bakken i Marcialonga og i 2013 var han den første som vant Vasaloppet på blanke ski. Siden da har ingen av vinnerne i herreklassen gått med smurning under skiene. Nå har staking nærmest blitt allemannseie.

Jørgen har gått langløp over hele verden og vunnet flere av de aller største klassikerne. Han har vunnet Marcialonga hele fire ganger og Vasaloppet to ganger. I 2013 vant han begge rennene i samme sesong. Det samme året ble han nummer fire i Birken på blanke ski. Med sine 10 pallplasser er han den ubestridte kongen av Marcialonga. Det gjorde at han i 2016 ble utnevnt til æresborger i landsbyen Molina hvor han har bodd hvert eneste år siden 2001.

Jørgen er i likhet med sin bror kjent som et seigt skinn. Selv om han la skiene på hylla i 2016 holder seg fortsatt i meget god form med lange svømmeturer, turer i kajakk og på rulleski.